Zomerbar Baobab aan de Diamantstraat Herentals gaat open en kan tot 800 klanten ontvangen. "Het gaat om een horecagelegenheid en geen evenement, dus is er geen probleem", zegt burgemeester Mien Van Olmen.

"Maar als de uitbater zich niet aan de maatregelen houdt, zal hij zijn horecavergunning verliezen", verzekert ze.

In Herentals gaat op een terrein langs de E313 de zomerbar Baobab open. Daar is plaats tot 800 personen. Het terras is ingedeeld in zones, bezoekers worden naar hun tafel begeleid en obers bedienen slechts bubbels van maximum 15 personen.

Toestemming van de burgemeester

Burgemeester van Herentals Mien van Olmen (CD&V) heeft toestemming gegeven voor de grote zomerbar omdat het mag volgens de regelgeving. Het gaat namelijk om een horecagelegenheid en niet om een evenement.

Het is ook een voordeel dat het gaat om een terras in openlucht, op een heel uitgestrekt terrein. Er zijn wel duidelijke voorwaarden afgesproken met de initiatiefnemer.

"De uitbater garandeert dat alles coronaproof kan verlopen. Wij voeren ook controles uit", zegt Van Olmen.

"Als de uitbater zich niet aan de maatregelen houdt en het blijkt meer een evenement te zijn met randanimatie, dan zal ik heel snel zijn horecavergunning intrekken. Dan valt hij namelijk onder andere reglementen. Hij kent dus de risico's als hij zich niet houdt aan de afspraken."

Zoals bij andere horecazaken moet ook de zomerbar in Herentals om één uur 's nachts dicht. (VRTNWS) Foto Nnieuws - Baobab editie 2019.

Horeca-aangelegenheid?

Antwerps gouverneur Cathy Berx bevestigt vrijdagmiddag dat soortgelijke initiatieven als horeca kunnen worden beschouwd. 'Daar staat geen capaciteitslimiet op, zolang de regels rond onder meer afstand en bubbels gerespecteerd worden', laat de gouverneur weten.

'We laten het in het algemeen wel aan de lokale besturen over om een concrete inschatting te maken van een initiatief. Zij staan er dichter bij en zijn voldoende gebrieft.

We hebben net nog een vergadering met 10-tallen burgemeesters gehad over de meest recente beslissingen van de Veiligheidsraad.'

Opinie 

'Waar liggen de grenzen na gebruik van uren alco à volonté? In welke bubbel zit ik nu weer...?  Social distance?

Géén mondmaskers.

Ah, ja, welke viroloog zei weer dat 'Covid over 6 meter nog mensen kan besmetten als je geen mondmasker draagt'? Je kent de experten heel goed, mevrouw de Gouverneur, burgemeester en de bevoegde N-VA schepen voor feesten.

Bel best de wetenschap, vannacht nog.'  (gvn)